Advertisement
Postanowiłem przenieść tą powtarzającą się, zabawną parodię z filmu 300 na poziom postu. A należy się jej, jest, jak dla mnie powalająca.
Podłącz się do naszego kanału RSS , a najnowsze wpisy trafią wprost do Twojego komputera.
![]() Nagłówek z papieru firmowego |
![]() Koniec XIX wieku |
![]() Lata międzywojenne |
![]() Lata pięćdziesiąte |
![]() Lata siedemdziesiąte |
![]() Lata dziewięćdziesiąte |
![]() 2002-2004 |
![]() 2007 |
| Okres | Nazwa browaru |
| 1864-1875 | Browar Marianny i Franciszka Żebrowskich w Ciechanowie |
| 1875-1878 | Browar Karola Machlejda w Ciechanowie |
| 1878-1892 | Browar „Gambrinus” w Ciechanowie |
| 1892-1906 | Browar Karola Machlejda w Ciechanowie |
| 1906-1921 | Browar Sukc. Karola Machlejda w Ciechanowie |
| 1922-1931 | Istniejący od 1864 roku Browar Parowy Ciechanowski, Spółka Akcyjna |
| 1936-1939 | Browar Parowy Ciechanowski, Spółka Akcyjna |
| 1939-1945 | Brauerei Betriebs GmbH, Zichenau |
| 1945-1950 | Browar Ciechanowski, Spółka Akcyjna |
| 1950-1951 | Państwowy Browar w Ciechanowie |
| 1951-1960 | Ciechanowskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze w Ciechanowie |
| 1960-1966 | Ciechanowskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze Przemysłu Terenowego |
| 1966-1968 | Ciechanowskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze w Ciechanowie |
| 1968-1992 | Warszawskie Zakłady Piwowarskie w Warszawie Browar nr 3 w Ciechanowie |
| 1992-2002 | Browary Warszawskie, Spółka Akcyjna, Browar w Ciechanowie |
| 2002-2004 | Browar „GAMBRYNUS” Spółka z o.o. w Ciechanowie |
| 2004-obecnie | Browar „Ciechanów” Spółka z o.o. w Ciechanowie |
![]() | ![]() |
Marki piw w historii Browaru | |
![]() | ![]() |
Akcje Browaru | |
![]() | ![]() |
Plakaty z 1910 roku | |
![]() | ![]() |
Zachowany budynek Bednarni | Wspomnienie z inwestycji z 1920 roku |
| MARKI PIWA W HISTORII BROWARU W CIECHANOWIE DO STYCZNIA 2004 ROKU | |
| Piwo Bawarskie | Piwo Ciemne Lekkie Słodzone Cukrem |
| Piwo Lagrowe | Piwo Porter Mocne |
| Piwo Pilzneńskie | Piwo Pełne Jasne |
| Leżak Machlejda | Piwo Słodowe Specjalne |
| Piwo Eksportowe | Mazowieckie Piwo Jasne Pełne |
| Piwo Jasne | Zamkowe Piwo Ciemne Pełne |
| Piwo Zakopiańskie | Zamkowe Piwo Jasne Pełne |
| Porter Wyborne | Wyborne Piwo Jasne Pełne |
| Piwo Ciemne z Cukrem | Wyborne Królewskie Piwo Jasne Pełne |
| Piwo Eksportowe Pełne | GAMBRYNUS Mocne |
| Zichenauer Hell | GAMBRYNUS Wyborne |
| Piwo Jasne Lekkie | GAMBRYNUS Leżak |
Opisy historyczne Browaru pozycjonują go nad rzeką w miejscowości Rudne (dziś część Ciechanowa)w bezpośredniej bliskości młyna i łaźni . Istnienie Browaru książęcego związana była z istnieniem i funkcjonowaniem zamku Księcia Janusza powstanie zamku datuje się na XIII wiek. Kolejny dokument poświadczający długą historię Browaru znajdujemy w formie zapłaty podatku i nosi datę 1526 rok.
W oparciu o dostępne publikacje i dokumenty przyjmuje się, że Browar w Ciechanowie przy ulicy Łaziennej potem Łazienkowskiej dziś Kilińskiego został zakupiony i ponownie uruchomiony w 1864r przez rodzinę Wilichów następnie odsprzedany rodzinie Żebrowskich a ci z kolei sprzedają warszawskiemu piwowarowi Karolowi Machlejdowi (1837-1906 pochodził z rodziny szkockich emigrantów McLeodów pochowany na warszawskich powązkach cmentarz Ewangelicki). Po nim browar przejął syn Artur.
Karol Machlejd i Maurycy Blumenthal. W latach 1877/1878 ówcześni właściciele otrzymali zgodę na „wzniesienie murowanych zabudowań i Browaru na większą skalę. Fakt ten oceniono jako bardzo istotny dla miasta, mogący stać się silnym bodźcem do rozbudzenia życia ekonomicznego i wprowadzenia mieszczan na drogę produkcji przemysłowej oraz krokiem do postępu miasta, które dotąd odznaczało się bezczynnością, biedą i nieporządkiem”.
W roku 1920 w ramach reparacji wojennych zmodernizowano większość wyposażenia Browaru, zakupując: filtry do wody, urządzenie do zmechanizowanego rozlewu piwa, a w 1929 nową warzelnię oraz maszyny parowe.
Na przełomie lat 1930/1931 rozpoczęto produkcję lemoniady i wód gazowanych (w trzech smakach). W Browarze rozlewano również ocet i esencje spożywcze.
stawiane były nie do przyjęcia. W obronie przed takimi praktykami Polacy tworzyli różne organizacje skupiające w sobie plantatorów buraków cukrowych, restauratorów czy handlowców.
Na początku lat 30-tych XX wieku Browar był drugim pod względem wielkości na terenie działania Warszawskiej Izby Przemysłowo-Handlowej, należał także do działającego na terenie byłej Kongresówki Związku Właścicieli Browarów w Polsce. W 1939r. Browar przeszedł pod zarząd niemiecki. Po wojnie w 1945r. Browar znalazł się w przejściowym okresie pod zarządem Rosjan, jednak już w tym samym roku został przekazany w dzierżawę Zarządowi Miejskiemu w Ciechanowie. W 1948r. administrowanie Browarem przejął Centralny Zarząd Przemysłu Fermentacyjnego w Warszawie.
Po upaństwowieniu w 1950r. Browar podlegał kolejno: Zjednoczeniu Przemysłu Terenowego w Warszawie (lata: 1960-1961), Mazowieckiemu Zjednoczeniu Terenowego Przemysłu Rolno-Spożywczego (lata: 1961-1966), Zjednoczeniu Przemysłu Piwowarskiego w Warszawie (1966-1968), a następnie jako Zakład nr 3 Warszawskim Zakładom Piwowarskim (od 1992r. jednoosobowej Spółki Skarbu Państwa).
W latach 1950-1954 przeprowadzono gruntowną modernizację Browaru, m.in. zmodernizowano rozlew piwa do beczek i butelek, transport słodu i napęd maszyn. Wymieniono również naczynia warzelnicze oraz zainstalowano dwanaście emaliowanych tanków leżakowych.
Jak pisała lokalna prasa (artykuł w Tygodniku Ciechanowskim) celem przeprowadzonej w 1994r. (przy znaczących nakładach inwestycyjnych) modernizacji było unowocześnienie Browaru i poprawienie jakości piwa. Zmiany przeprowadzone w tym okresie w Browarze były zasadnicze - wyeliminowano kontakt piwa z rdzewiejącą stalą, wymieniono system chłodzenia zabezpieczając Browar przed wyciekiem amoniaku, zainstalowano nową sieć elektryczną, wykonano szereg prac poprawiających estetykę pomieszczeń, wprowadzono również komputerowy nadzór nad procesem fermentacji. Każda wyprodukowana partia piwa przed wypuszczeniem na rynek badana była w laboratorium mikrobiologicznym.
Już w końcu XIX i na początku XX wieku ciechanowski Browar ceniony był w całej Europie. W 1902r. jego wyroby zdobyły I nagrodę na wystawie w Londynie, a rok później - złoty medal na wystawie w Paryżu. Z kolei w 1997 r. Browar zdobył I miejsce w Konkursie Piw Polskich, który odbył się w Tychach, a w 1999r. II nagrodę podczas otwartego konkursu piw w Żywcu.
Nowym właścicielem lwóweckiego Browaru Śląskiego 1209 będzie Browar Ciechan.
Lwówek kupi browar "Ciechan" z Ciechanowa. We wtorek zawarte zostało porozumienie w tej sprawie. Część zakładu przejmie dolnośląski samorząd. Piwo w Lwówku warzono od początku XIII wieku, browar do 2007 roku był ostatnim producentem piwa na Dolnym Śląsku. Hale produkcyjne lwóweckiego browaru stoją puste. Syndyk próbował go sprzedać od kilkunastu miesięcy. Udało się dopiero teraz. Kupno i uruchomienie produkcji w browarze pochłoną ok. 1,5 mln zł. Nazwa i marki piwa będą takie jak dawniej - zapewnia nowy właściciel browaru.




Marek Wyciślok, właściciel składu win "Górna półka" w Imielinie, Andrzej Dusza, właściciel właściciel firmy specjalizującej się w dystrybucji sprzętu gastronomicznego i wdrażania nowoczesnych rozwiązań technicznych dla browarów w Mysłowicach i Jarosław Gibas, twórca portalu nawidelcu.pl postawili sobie za cel ożywienie śląskiej tradycji warzenia lokalnych, charakterystycznych w smaku, piw. Po roku starań, prezentują efekt. Wprowadzają na rynek trzy gatunki złotego trunku: jasne pełne, mocne i ciemne piwo górnej fermentacji. Warzone są one, według oryginalnej receptury, przez krakowski browar Relakspol. Na początek, śląscy twórcy piwa, wyprodukowali 5 tys. butelek.
- Mieliśmy rozpocząć produkcję już w połowie ubiegłego roku, ale rejestracja spółki Brewer Polska sporo się przedłużyła i z jasnym, pełnym piwem "Połczyn” ruszyliśmy właśnie teraz - mówił nam Jaromir Kaczanowski, dyrektor ds. handlowych. - Ta jedna marka jest tu robiona w całości. Warzona jest tradycyjnie i rozlewana na razie tylko do puszek. Chcieliśmy, by jakością przypominało to, które jako pierwsze produkował tu w XIX wieku niemiecki browar Hermana Fuhrmanna. Do produkcji wykorzystujemy wyłącznie wodę ze zdroju. "Połczyn” można już dziś kupić w miejscowych sklepach, w byłym województwie koszalińskim, a także na Górnym i Dolnym Śląsku. W przyszłym tygodniu startujemy na Mazowszu.