Advertisement
Najstarszy browar w Polsce będzie robił piwo. Produkcja ma tam ruszyć już w kwietniu.
- Chcemy uratować tradycję warzenia piwa i ją pielęgnować - zapewnia Krzysztof Fałdowski, prezes Browaru Ciechan.
Jak zapowiada, 19 stycznia zostanie podpisany akt notarialny kupna części lwóweckiego zakładu. Chodzi o te obiekty, w których odbywała się produkcja. Budynek rozlewni, stojący nieopodal, zostanie sprzedany oddzielnie.
Produkcja piwa w Lwówku Śląskim ma ponownie ruszyć w kwietniu. Przez kilka pierwszych miesięcy, dopóki nie zostanie zamontowana linia rozlewnicza, złocisty trunek będzie rozlewany w Ciechanowie. Wiadomo już, że będzie się nazywał Lwówek Książęcy (wcześniej Książęce). Postanowiono, że na etykiecie musi być nazwa miasta. Podobnie jest w przypadku piwa z ciechanowskiego browaru, którego nazwa to Ciechan Wyborny.
Sposób warzenia, tak jak wcześniej, będzie opierał się na tradycyjnych, naturalnych metodach. Załoga lwóweckiego zakładu, pracująca na miejscu, ma liczyć 25 osób.
- Dodatkowo tyle samo zatrudnimy handlowców do działu dystrybucji - zapowiada prezes Fałdowski.
Oprócz produkcji piwa, Dolnośląski Urząd Marszałkowski we Wrocławiu i lwówecki magistrat stworzą Muzeum Dolnośląskiego Browarnictwa. Taki pomysł pojawił się już kilka miesięcy temu. Jego atrakcyjność polega m.in. na tym, że turyści zobaczą, jak wygląda proces warzenie piwa. Popiera to m.in. wicemarszałek Piotr Borys, który zaangażował się w uratowanie zakładu.
- Powstanie trasa, którą będą oprowadzane wycieczki - zapowiada Borys.
Browar w Lwówku Śląskim zbankrutował w 2007 roku. Wolfgang Bauer, jego ostatni właściciel, przekonywał nas dwa lata temu, że wykończyły go wielkie kompanie piwowarskie. Główną przyczyną upadku były zaległości z tytułu podatku akcyzowego. W ciągu kilku lat dług urósł do ponad czterech milionów złotych.
Lwówecki Sąd Rejonowy ogłosił upadłość zakładu w październiku 2007 r. Trzy przeprowadzane przetargi na sprzedaż browaru nie powiodły się, bo nie było ani jednej oferty na jego zakup.
Lwówek Śląski zasłynął z produkcji piwa warzonego na podstawie naturalnej receptury sprzed 800 lat. Dzisiejszy browar stoi na miejscu pierwszego w historii grodu lwa browaru, który powstał w XII wieku.
Jedyny browar
Na Dolnym Śląsku działa jeden minibrowar. To Spiż na wrocławskim Rynku, w którym warzy się piwo na potrzeby restauracji. Lwówecki zakład piwowarski jest jedynym browarem z prawdziwego zdarzenia. Nie doszło do uruchomienia browaru w Radkowie, bo wycofał się inwestor.
Źródło: Polska The Times
Podłącz się do naszego kanału RSS , a najnowsze wpisy trafią wprost do Twojego komputera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz