Advertisement
Na Dolnym Śląsku piwo warzono dawniej nawet w klasztorach, browary działały praktycznie w każdym miasteczku. Do niedawna funkcjonował jeszcze jeden – we Lwówku Śląskim. Z piastowskim rodowodem, w którym piwo warzyło się tak, jak dawniej, bez użycia chemii i wszystko to można zobaczyć na własne oczy, bo „Browar Śląski” z tradycjami sięgającymi 1209 r. jest, a właściwie był udostępniany turystom. Wielkie wrażenie robiły połyskujące miedzią kadzie, w których warzona była brzeczka – żółta, mętna mieszanina wody, słodu i chmielu. Stąd pompowało się ją do otwartych kadzi fermentacyjnych, gdzie dodawało się drożdży i tak powstało młode piwo, które trafiało do leżakowni – wielkich stalowych beczek – i tutaj dojrzewało. Jeszcze tylko było poddane filtracji i – niepasteryzowane – trafiało do butelek. W krajach zachodnich tak warzy się piwo jeszcze tylko w małych rodzinnych browarach lub browarach klasztornych. Nic dziwnego, że piwo z Lwówka cieszyło się coraz większym uznaniem w świecie. W Lwówku Śląskim można je było kupić m.in. w sklepie firmowym. Niestety na dzień dzisiejszy zaprzestano produkcji i można oglądać jedynie puste, smutne mury tego jakże wspaniałego browaru. A szkoda, bo nigdzie indziej piwo nie miało tak wyjątkowego smaku jak tutaj....
Zwiedzanie dla grup zorganizowanych po uprzednim zgłoszeniu:
tel. 075 647 78 10
Lwówek Śląski,
Browar Ślaski, ul. Traugutta 7
Sklep firmowy:
pon.-pt. 8–20, sob.-niedz.8–16
Zdjęcia pochodzą z serwisu http://wroclaw.hydral.com.pl/
Źródło: dolnyslask.poland.com
Podłącz się do naszego kanału RSS , a najnowsze wpisy trafią wprost do Twojego komputera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz