Piwo Paulaner

Advertisement



Bawaria słynie w świecie z produkcji piwa i licznych, tradycyjnych browarów. Jednym z najbardziej znanych bawarskich browarów jest Paulaner. Pierwszym oficjalnie nazwanym piwem tego klasztornego browaru był SALVATOR, który od 1634 roku dodawał mnichom sił do pracy oraz umilał ciężki czas postu. Wyroby mnichów były tak wyborne i cenione, że z roku na roku wzrastała ich popularność i produkcja. Od 1815 roku Paulaner na stałe związany jest z najważniejszym i największym festynem dla miłośników piwa – Oktoberfest w Monachium.
Po dziś dzień wyroby Browaru Paulaner produkowane są według tych samych starych, tradycyjnych receptur. Najbardziej znanym i charakterystycznym piwem tego browaru jest piwo pszeniczno-drożdżowe o nazwie „Hefe-Weissbier”, które zawdzięcza słodowi pszenicznemu swój jasny kłosowy kolor, a specjalnie fermentowane drożdże nadają mu charakterystyczny mocny i gorzkawy smak. Dzięki specjalnej metodzie warzenia bez filtracji, piwo to ma nie tylko naturalny posmak, ale również dużo minerałów, witamin i mikroelementów.
Jego 'odpowiedniki' to Franziskaner, Schneider, Primator Weizenbier, a w Polsce - Faustus. Jak każde piwo pszeniczne zawiera ono minimum 50% słodu pszenicznego. W smaku lekkie, wizualnie nieco mętne i oczywiście jasne i charakterystycznym podsmaku. Barwa piwa jest nieco goździkowa. Zawartość brzeczki w granicach 11 - 14%, a zawartość alkoholu od 5 do 6%. Podawane mocno zmrożone w wysokich szklankach zwężanych ku dołowi.
Niepowtarzalne walory smakowe oraz przemyślana strategia marketingowa sprawiają, że piwa browaru Paulaner można spotkać niemal na całym świecie.


Paulaner Hefe Weissbier, zaw. alk. 5,5%
butelka bezzwrotna 0,5 l
butelka bezzwrotna 0,33 l
keg 20 l

Paulaner Hefe Weissbier Dunkel, zaw. alk. 5,3%
butelka bezzwrotna 0,5 l


Spodobał Ci się ten artykuł?
Podłącz się do naszego kanału RSS , a najnowsze wpisy trafią wprost do Twojego komputera.