Grill zalewany procentem

Advertisement


Wiadomo - grillowanie to letni sport, a gorącej herbatki do pieczonej karkówki nie podasz (tylko zimna, jak już). Pasuje zimne piwo, wytrawne wino, zmrożona wódka. Dziś polecamy alkohol nie tylko do popijania, ale przede wszystkim do marynowania mięsa.

Wokół grillowania powstał regularny przemysł. Zwykłe nieduże grille kosztują kilkadziesiąt złotych, ale jeśli chcesz, możesz wydać nawet dwa tysiące na supermaszynę, która zajmie ci pół ogródka. Poza tym trzeba kupić węgiel, rozpałkę - w płynie czy w kostkach? - metalowe łapki do pieczenia ryb, aluminiowe tacki do mięsa. Przydałby się specjalny zestaw do czyszczenia rusztu, może jeszcze jakaś książka z przepisami. I tak dalej.

Moi drodzy - nie dajcie się zwariować. Smak jedzenia w najmniejszym stopniu nie zależy od ceny grilla, ważna jest jakość mięsa i odpowiednie przyprawy, a raczej dobrze przyprawiona zalewa, w której to mięso musi trochę poleżeć. To cały przepis na grillowy sukces. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na fajnie przyrządzone mięsa i ryby z grilla. W każdej marynacie będzie trochę alkoholu, bo to właśnie on sprawia, że mięso robi się kruche (chemia!), ale pozostaje soczyste, no i nabiera bardzo fajnego smaku. A przecież właśnie o to nam chodzi.

PS Oczywiście wiem, że musicie kupić całą butelkę wina albo brandy, a do marynaty potrzeba tylko kieliszek. Ale reszta się przecież nie zmarnuje, no nie?


1. WOŁOWINA MARYNOWANA W SAKE PO KOREAŃSKU


70 dag polędwicy wołowej pokrojonej w cieniutkie plasterki, odrobina brązowego cukru, 1/2 kiwi Marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżeczki roztartego czosnku, 2 łyżki cukru (brązowego), 1 łyżka sake (wina ryżowego), szczypta czarnego pieprzu Każdy plasterek mięsa lekko oprósz cukrem, odłóż na 10 minut. Wymieszaj składniki marynaty. Kiwi zmiksuj, przełóż na gazę, wyciśnij sok. Sokiem natrzyj mięso, wygniatając je jak ciasto - dzięki temu skruszeje. Polej marynatą sojową, odłóż na 10 minut - plasterki są tak cienkie, że nie trzeba marynować ich dłużej. Ułóż na rozgrzanym grillu i piecz króciutko - z obu stron na rumiano. Za długo pieczona polędwica robi się sucha i twarda!


2. MARYNOWANE GOLONKI PODLEWANE PIWEM


2 nieduże golonki wieprzowe, 3 ząbki czosnku Marynata: 1/4 łyżeczki igiełek rozmarynu, po 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i soli, 6 łyżek czerwonego wytrawnego wina Oraz: 3 łyżki śmietany, ciemne piwo (może być porter) do polewania Czosnek pokrój w paseczki. W golonkach zrób dziurki czubkiem ostrego cienkiego noża, powtykaj w nie czosnek. Wymieszaj składniki marynaty, polej ułożone w misce golonki. Odstaw na 3 godziny, od czasu do czasu odwracaj, aby mięso marynowało się równomiernie. Potem wyjmij z zalewy, ułóż na tacce do grillowania i piecz godzinę, odwracając golonki od czasu do czasu, smarując je marynatą i polewając piwem. Powstały podczas pieczenia sos wymieszaj ze śmietaną, podawaj do mięsa.


3. ŁOSOŚ LUB TUŃCZYK W MARYNACIE Z WÓDKĄ


4 steki z tuńczyka lub łososia Marynata: 1/4 szklanki wódki, 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, po 1/4 szklanki oleju rzepakowego i oliwy, po 1/4 szklanki posiekanego koperku i grubego szczypioru, 1/2 łyżeczki cukru, sól, świeżo mielony pieprz Zrób marynatę: wymieszaj wódkę z sokiem i skórką z cytryny. Utrzyj z olejem i oliwą, wlewając je powoli, cienkim strumieniem. Dodaj koperek, szczypiorek i cukier, przypraw do smaku solą i pieprzem. Marynatą polej steki rybne, pozostaw je na 2-4 godziny w chłodnym miejscu. Potem wyjmij, ułóż na rozgrzanym grillu i piecz z obu ston tak długo, aż mięso straci surowość - czyli przestanie być przezroczyste nie tylko na wierzchu, ale także w środku.


4. SKRZYDEŁKA KURCZAKA W MARYNACIE Z SHERRY


60-70 dag skrzydełek kurczaka Marynata: 2/3 szklanki grubo pokrojonego szczypioru dymki, 1/4 szklanki sosu sojowego, 1/4 szklanki wytrawnego sherry, 2 łyżki startego imbiru, 2 łyżki oleju aromatyzowanego ostrą papryką chili, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżeczki chińskiej przyprawy "pięć smaków" Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, zalej oczyszczone i umyte skrzydełka kurczaka, marynuj 1-3 godziny. Potem mięso wyjmij, a marynatę wlej do rondelka i gotuj 1-2 minuty bez przykrycia, aż zgęstnieje. Skrzydełka ułóż na grillu i upiecz z każdej strony na rumiano. W czasie grillowania smaruj marynatą. Resztę marynaty podawaj oddzielnie jako dip do grillowanych skrzydełek.


5. KREWETKI W MARYNACIE Z TEQUILĄ


70 dag dużych obranych krewetek, olej do posmarowania rusztu Marynata: 1/4 szklanki oleju, 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki, 3 łyżki tequili, 2 łyżki triple sec (słodkiego likieru pomarańczowego), 1 papryka jalapen'o (oczyszczona z pestek i posiekana), 1,5 łyżeczki skórki otartej z limonki, po 1 łyżeczce chili w proszku i cukru, 1/2 łyżeczki grubej soli Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki marynaty i odstaw na 15 minut. Potem polej marynatą krewetki i włóż je na pół godziny do lodówki. Osącz z marynaty, ale nie osuszaj, ułóż na natłuszczonym, rozgrzanym grillu lub tackach grillowych, piecz, aż krewetki przestaną być przezroczyste. Marynatę wlej do rondelka i gotuj bez pokrywki około 5 minut, aż trochę zgęstnieje. Podawaj jako sos do krewetek.


6. ŻEBERKA WIEPRZOWE W PIWIE


4-8 żeberek wieprzowych (o grubości 2-3 cm), olej Marynata: 2/3 szklanki sosu sojowego, 1/4 szklanki mirinu (chińskiego wina ryżowego) lub słodkiego sherry, 1/4 szklanki białego octu winnego, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki startego imbiru, 2/3 szklanki jasnego piwa Wymieszaj w rondlu składniki marynaty, gotuj bez pokrywki na małym ogniu, aż pozostanie mniej niż półtorej szklanki płynu. W płaskim naczyniu ułóż żeberka, polej je ostudzoną marynatą i kilka razy odwróć, aby całe się nią pokryły. Przykryj, wstaw na noc do lodówki. Potem wyjmij, ułóż na posmarowanym olejem grillu, piecz 5-8 minut z każdej strony. Marynatę gotuj 5 minut bez pokrywki, aby zgęstniała - w ten sposób powstanie sos do żeberek.


7. SZASZŁYKI JAGNIĘCE W CZERWONYM WINIE


60 dag jagnięciny (bez kości), olej do smarowania szpadek Marynata: 3 pokrojone cebule, 3 posiekane ząbki czosnku, 3 obrane i posiekane pomidory, 4 łyżki oliwy, 400 ml wytrawnego czerwonego wina, 2-3 łyżki octu z czerwonego wina, 3 łyżeczki chili, 1 listek laurowy, 1/3 łyżki mielonego ziela angielskiego, 3 gałązki tymianku, gruba sól morska, świeżo mielony pieprz Przygotuj marynatę: wymieszaj w miseczce cebulę, czosnek, pomidory, oliwę, czerwone wino, ocet winny, chili, pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, listki tymianku, sól i pieprz. Zalej pokrojone w kostkę mięso, przykryj i wstaw na 10 godzin do lodówki (od czasu do czasu odwracaj mięso w zalewie). Metalowe szpadki do szaszłyków posmaruj olejem, ponadziewaj na nie mięso. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu, piecz około 20 minut, odwracając od czasu do czasu.


8. RUMSZTYKI Z PIEPRZEM W WHISKY


4 rumsztyki Marynata: 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, 25 ml soku jabłkowego, 50 ml whisky, 25 ml sosu worcester, 1 roztarty ząbek czosnku Mieszanka przypraw: posiekane igiełki z 1 gałązki rozmarynu, skórka otarta z 1/2 cytryny, 1,5 łyżki kolorowego pieprzu, 1/4 łyżeczki grubej soli Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Rumsztyki opłucz i osusz, ułóż w płaskim naczyniu, polej marynatą, przykryj przezroczystą folią kuchenną i wstaw na całą noc do lodówki. Utłucz w moździerzu wszystkie składniki mieszanki przypraw. Rumsztyki wyjmij z marynaty, ułóż na rozgrzanym grillu i piecz po 5 minut z każdej strony. W połowie czasu grillowania posyp mięso przygotowaną mieszanką przypraw. Jeśli zostanie ci trochę mieszanki, wsyp ją do miseczki i podaj na stół, aby goście mogli sami doprawić swoje steki.


9. KOTLETY WIEPRZOWE W MARYNACIE RUMOWEJ


4 niezbyt grube kotlety ze schabu środkowego (mogą być z kostką) Marynata: 1 szklanka oliwy, 1 szklanka brązowego rumu, 2 łyżki słodkiej papryki, 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego majeranku, kilka kropli tabasco Zrób marynatę: w miseczce wymieszaj rum ze słodką papryką, czosnkiem, suszonym majerankiem i tabasco. Powoli, stale mieszając, wlewaj oliwę (składniki marynaty możesz też wymieszać w słoiku lub shakerze). Kotlety schabowe opłucz i osusz, ułóż w płaskim naczyniu, polej marynatą, odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce, aby skruszały i nabrały smaku. Zamarynowane kotlety schabowe wyjmij z marynaty (nie wylewaj jej, bo będzie potrzebna do smarowania mięsa w czasie pieczenia) i ułóż na mocno rozgrzanym grillu. Piecz po 3-5 minut (w zależności od tego, jak grube są kotlety) z każdej strony, a podczas grillowania smaruj mięso marynatą. Uwaga: do smarowania kotletów używaj pędzla z naturalnego włosia, bo sztuczny może się stopić w zetknięciu z gorącym rusztem.


Źródło: Logo

Spodobał Ci się ten artykuł?
Podłącz się do naszego kanału RSS , a najnowsze wpisy trafią wprost do Twojego komputera.