Advertisement
Historia Browaru Belgia rozpoczęła się w roku 1995. W ciągu relatywnie krótkiego okresu nasza firma przeszła prawdziwą metamorfozę: od niewielkiego, lokalnego browaru do jednego z najnowocześniejszych browarów w Europie środkowo-wschodniej z silną pozycją na polskim rynku.
W roku 1995 belgijski Browar Palm wraz z udziałowcami browaru kieleckiego (założonego trzy lata wcześniej) utworzył nową spółkę joint venture pod nazwą Browar Kielce. Rok później Browar Palm został jego głównym udziałowcem, a nazwę zmieniono na Browar Belgia. W pierwszym roku istnienia Browar Belgia miał udział w rynku na poziomie 0,2 %. W roku 1997 podjęto decyzję o budowie całkowicie nowego browaru. Na miejsce realizacji planów wybrano były zakład przetwórstwa spożywczego w Dyminach pod Kielcami.
Wykorzystując stare budynki i budując część nowych, Browar Belgia w niespełna dwa lata stworzył najnowocześniejszy w Europie zakład wytwarzający piwo. Zaawansowana technologia browarnicza z Niemiec, Polski i Danii zapewnia płynny i całkowicie kontrolowany przebieg procesu warzenia. Otwarciu nowego browaru we wrześniu 1999 roku towarzyszył koncert polskiej legendy rocka - grupy MAANAM dla 25 tysięcy entuzjastów z Kielc.
Od tej pory Browar Belgia rozwijał się bardzo dynamicznie. Do roku 2003 zwiększyliśmy produkcję ponad dwunastokrotnie, corocznie będąc najszybciej rozwijającym się zakładem browarniczym w Polsce. W październiku 2003 Browar Belgia został uznany przez dziennik "Rzeczpospolita" za czwartą najszybciej rosnącą polską firmę w latach 2000-2003.
W latach 2004 - 2006 Browar rozwijał się dalej, wprowadzając na rynek kolejne marki, między innymi piwo Frater - pierwsze polskie piwo klasztorne.
Dzięki tak dynamicznemu rozwojowi i ciągłej modernizacji Browar Belgia zajmuje dziś czwarte miejsce na polskim rynku piwnym z roczną produkcją ponad 1 mln hektolitrów piwa.
Podłącz się do naszego kanału RSS , a najnowsze wpisy trafią wprost do Twojego komputera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz