Advertisement
Ziołowe marynaty do mięsa nie tylko poprawiają jego smak. Naukowcy z uniwersytetu stanowego w Kansas udowodnili, że zapobiegają także tworzeniu się związków rakotwórczych w mięsie.
Jakoś rzadko kojarzymy sobie niedzielnego grilla przy piwku i tłustej karkówce z tzw. zdrowym żywieniem. A okazuje się, że jedzenie z rusztu może być naprawdę zdrowe. Musisz tylko pamiętać o paru sprawach. Po pierwsze, wybieraj mięso i inne produkty, które są ubogie w tłuszcz, za to zawierają wartościowe białko, witaminy i minerały. Ot, choćby ryby, chude mięso kurczaka i indyka, także warzywa. Po drugie, marynuj jedzenie przed położeniem na grilla. Nie chodzi tylko o to, aby było smaczniejsze i bardziej miękkie. Naukowcy z uniwersytetu stanowego w Kansas, pracujący nad projektem Food Safety Consortium ustalili, że marynaty zapobiegają tworzeniu się związków rakotwórczych w jedzeniu. Najbardziej szkodliwe są dwie substancje, aminy heterocykliczne (HCA) i policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH). Powstają one w chwili kontaktu jedzenia (dłuższego niż 4 minuty), zwłaszcza zaś tłustego mięsa z wysoką temperaturą (powyżej 178 stopni). Naukowcy z Kansas odkryli, że zioła takie jak bazylia, mieta, rozmaryn, tymianek, oregano i szałwia (a więc te często używane w marynatach) obniżają znacznie (co najmniej w 30, a nawet w 100 procentach) poziom HCA.
Aby dodatkowo obniżyć ryzyko tworzenia się rakotwórczych wolnych rodników podczas grillowania należy:
- dokładnie czyścić ruszt;
- usuwać nadmiar tłuszczu z mięsa i ryb;
- używać marynat bazujących na oliwie i/lub soku z cytryny.
- unikać grillowania na wysokim płomieniu, gdyż w spalonym mięsie najszybciej wytwarza się szkodliwe HCA;
- nie trzymać jedzenia za długo na ruszcie.
- używać wyżej wymienionych ziół w marynatach. Łodygami rozmarynu można też zastąpić patyczki do szaszłyków
Aby dodatkowo obniżyć ryzyko tworzenia się rakotwórczych wolnych rodników podczas grillowania należy:
- dokładnie czyścić ruszt;
- usuwać nadmiar tłuszczu z mięsa i ryb;
- używać marynat bazujących na oliwie i/lub soku z cytryny.
- unikać grillowania na wysokim płomieniu, gdyż w spalonym mięsie najszybciej wytwarza się szkodliwe HCA;
- nie trzymać jedzenia za długo na ruszcie.
- używać wyżej wymienionych ziół w marynatach. Łodygami rozmarynu można też zastąpić patyczki do szaszłyków
na podstawie bbq.about.com/od/grillinghelp
Podłącz się do naszego kanału RSS , a najnowsze wpisy trafią wprost do Twojego komputera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz